Current Affairs Quiz November 29 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz November 29 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz November 29 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz November 29 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 29 November 2017

Question 1:Which country has agreed to help India to set up National Crisis Response Center?
A. US
B. Russia
C. Israel
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

Russia to help India to set up National Crisis Response Center

Question 2:Who has been named as India’s G-20 Sherpa?
A. Amitabh Bachchan
B. Arvind Adiga
C. Shaktikanta Das
D. Arvind Subramanian

Answer and Explanation

Answer: C

The Ministry of Finance appointed former economic affairs secretary Shaktikanta Das as India’s Sherpa for the Development Track of the grouping.

Question 3:Who has been stripped of Freedom of Oxford Award by Oxford City Council?
A. Aung san Suu Kyi
B. Rodrigo Dutrette
C. Parvez Musharraf
D. Mariana Philip

Answer and Explanation

Answer: A

Myanmar’s de facto leader Aung San Suu Kyi has been stripped of the Freedom of Oxford Awardover her inaction in handling the raging Rohingya refugee crisis.

Question 4:7th World Military Games will be held in ____.
A. India
B. Japan
C. S Korea
D. China

Answer and Explanation

Answer: D

The 7th International Military Games will be held in Wuhan city in the central China’s Hubei Province.

Question 5:Which film won the Best Film Award at IFFI 2017?
A. Nude
B. 120 Beats Per minute
C. Black Pearl
D. Blue

Answer and Explanation

Answer: B

Robin Champillo’s French film 120 Beats Per Minute, about a passionate fight against indifference towards AIDS, won the prestigious Golden Peacock Award for best film at the 48th IFFI(International Film Festival of India).

Question 6:which crypto currency recently crossed $10,000 mark for the first time ever?
A. Lakshmi
B. Bitcoin
C. Litecoin
D. Monero

Answer and Explanation

Answer: B

The price of World’s largest crypto currency, Bitcoin surpassed $10,000 mark for the first time ever.

Question 7:Who launched Paytm Payments Bank recently?
A. Jack Maa
B. Vijay Shekhar Sharma
C. Arun Jaitley
D. Narendra Modi

Answer and Explanation

Answer: C

Finance Minister Arun Jaitley formally launched the Paytm Payments Bank in New Delhi.

Question 8:Who has been appointed as the chairman of 15th Finance Commission?
A. Arun Jaitley
B. Urjit Patel
C. Arvind Subramanian
D. NK Singh

Answer and Explanation

Answer: D

The government announced that former revenue secretary NK Singh will be the chairman of the 15th Finance Commission(FC) that will recommend distribution of taxes between the centre and states.

Question 9:2018 FIFA World Cup will be held in ____.
A. Japan
B. Brazil
C. Russia
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

2018 FIFA World Cup will be held in Russia.

Question 10:Who won Abu Dhabi Grand Prix 2017?
A. Valtteri Bottas
B. Lewis Hamilton
C. Michael Schumacher
D. Sebastian Vettel

Answer and Explanation

Answer: A

Valtteri Bottas won the season-ending Abu Dhabi Grand Prix from pole position, beating his Mercedes teammate Lewis Hamilton.

Daily Current Affairs: 29 November

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for November-2017
Happy Learning!
Nov-1Nov-2Nov-3Nov-4
Nov-5Nov-6Nov-7Nov-8
Nov-9Nov-10Nov-11Nov-12
Nov-13Nov-14Nov-15Nov-16
Nov-17Nov-18Nov-19Nov-20
Nov-21Nov-22Nov-23Nov-24
Nov-25Nov-26Nov-27Nov-28
Nov-29Nov-30

Daily-Current-Affairs-29-november-2017-Current-Affairs-Quiz-november-29-2017-Current-Affairs-Infographic