Current Affairs Quiz November 03 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz November 03 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz November 03 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz November 03 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 November 2017

Question 1:Which state will have India’s first Black Bucks reserve?
A. Telangana
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: C

Uttar Pradesh cabinet decided to make India’s first conservation reserve for Black Bucks in Allahabd’s Meja.

Question 2:Indian shooter Gagan Narang won ___ medal in the 50m rifle prone event at Commonwealth Shooting Championship.
A. Gold
B. Bronze
C. Silver
D. None of these

Answer and Explanation

Answer: C

London Olympics bronze medalist Gagan Narang won a silver medal in the men’s 50m rifle prone event at the Commonwealth Shooting Championships.

Question 3:With which country has India begun a fourteen day military training exercise named “Prabal Dostyk 2017”?
A. Switzerland
B. US
C. Japan
D. Kazakhstan

Answer and Explanation

Answer: D

A fourteen day joint training exercise “Prabal Dostyk 2017” between the Indian Army and the Kazakhstan Army commemenced with the opening ceremony at Bakloh, Himachal Pradesh.

Question 4:FARC is the rebel group of which country?
A. Colombia
B. Rwanda
C. Iraq
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: A

FARC is the rebel group in Colombia.

Question 5:In which city is World Food India 2017 is being organized?

A. Allahabad
B. Delhi
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Prime Minster Narendra Modi inaugurated the most anticipated International Mega Food Event- World Food India 2017, the biggest congregation of global investors and businesses leaders of major food companies. The event is organized by the Food Processing Industries Ministry in Delhi.

Question 6:9th Global Green Film Festival is being organized in ____
A. Delhi
B. Dehradun
C. Noida
D. Allahabad

Answer and Explanation

Answer: A

The ninth edition of CMS Vatavaran – an international film festival on environment and wildlife – will begin in Delhi.

Question 7:Recently Walmart India launched its first fulfillment centre in India in which city?
A. Ahmadabad
B. Delhi
C. Lucknow
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: D

Walmart India launched its first fulfillment centre in Mumbai. The fulfillment centre is a new fromat of its cash-and-carry store model that will focus exclusively on FMCG products and staples and will not stock fresh food or electronics.

Question 8:Which is World’s first company to achieve market capitalization of $900bn?
A. GE
B. Ford
C. Apple
D. Google

Answer and Explanation

Answer: C Apple briefly touched $900bn market capitalization, after reporting 19% increase in profit in the fourth quarter.

Question 9:AIIB has granted a loan of Rs.13,000 crore to which state?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Telangana
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

China sponsored, AIIB(Asian Infrastructure Investment Bank) has granted a loan of Rs.13,000crore for five projects in Andhra Pradesh.

Question 10:Which automaker has develop a ‘Truckers Hat’ which wakes up a sleepy driver with alarm?
A. GE
B. Ford
C. Tesla
D. Tata Motors

Answer and Explanation

Answer: B

American automaker Ford has developed a hat that senses a driver’s head movements associated with sleepiness and wakes them up using sound, light and vibration.

Daily Current Affairs: 3 November

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for November-2017
Happy Learning!
Nov-1Nov-2Nov-3Nov-4
Nov-5Nov-6Nov-7Nov-8
Nov-9Nov-10Nov-11Nov-12
Nov-13Nov-14Nov-15Nov-16
Nov-17Nov-18Nov-19Nov-20
Nov-21

Daily-Current-Affairs-3-november-2017-Current-Affairs-Quiz-october-24-2017-Current-Affairs-Infographic