Current Affairs Quiz November 6 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz November 6 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz November 6 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz November 06 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 November 2017

Question 1:Recentlly Sri Ranganathswammy Temple got UNESCO award, it is situated in which state?
A. Telangana
B. Madhya Pradesh
C. Kerala
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: D

The renowned Sri Ranganathaswamy Temple in Srirangam,Tamil Nadu which is among the 108 divya desams, has been recognised with an Award of Merit, 2017, from Unesco’s Asia Pacific award for cultural heritage conservation.

Question 2:World Youth Forum is being held in which country?
A. Egypt
B. Chile
C. Canada
D. India

Answer and Explanation

Answer: A

The Minister of State(I/C) Youth Affairs and Sports Col. Rajyavardhan Rathore is in Egypt to attend World Youth Forum at Sharam El Sheikh.

Question 3:Aditi Ashok recently won her third LET title, she belongs to which sport?
A. Tennis
B. Chess
C. Golf
D. Kung-foo

Answer and Explanation

Answer: C

19 year old Indian golfer Aditi Ashok made her return to the Ladies European Tour by clinching the Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi.

Question 4:Which Indian bank teamed with Apple to launch voice-based remittance service?
A. SBI
B. ICICI
C. HDFC
D. IDBI

Answer and Explanation

Answer: B

ICICI bank announced the launch of India’s first voice-based international remittance service to enable non-resident Indians(NRI) to send money to any bank in India.

Question 5:Law firm Appleby from which data was leaked(Paradise Papers) recently, belongs to which country?
A. Yemen
B. Bermuda
C. Rwanda
D. Berut

Answer and Explanation

Answer: C

Appleby is the Bermuda based law firm.

Question 6:Who is the Catalan President?
A. Marrico Muro
B. Fin Theychar
C. Carles Puigdemont
D. Brand Saga

Answer and Explanation

Answer: C

Carles Puigdemont is the President of Catalan, recently he was sacked by Spain government over Independence declaration of Catalan.

Question 7:Damrey typhoon recently hit ____.
A. Vietnam
B. Sri Lanka
C. Phillipines
D. Myanmar

Answer and Explanation

Answer: A

At least 27 were killed and 22 others went missing after typhoon Damrey struck Vietnam’s southern coastal region.

Question 8:India’s first island district is in which state?
A. Assam
B. Madhya Pradesh
C. Uttarakhand
D. Mizoram

Answer and Explanation

Answer: A

Majuli is India’s first island district and it is in Bramhputra River, Assam.

Question 9:Which of the following scheme launched by GOI is related to Philately?
A. Ujjala
B. Ujwala
C. SPARSH
D. Bhagya VIdhata

Answer and Explanation

Answer: C

Under the scheme SPARSH(Scholarship for Promotion of Aptitude & Research in Stamps as a Hobby), it is proposed to award annual scholarship to children of standard VI to IX having good academic record and also pursuing Philately as a hobby.

Question 10:Balijatra is the annual festival celebrated in which state?
A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

The annual ‘Balijatra’ festival was inaugurated by Health and Law Minister Pratap Jena at Gadagadia ghat in Odisha on the banks of River Mahanadi.

Daily Current Affairs: 6 November

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for November-2017
Happy Learning!
Nov-1Nov-2Nov-3Nov-4
Nov-5Nov-6Nov-7Nov-8
Nov-9Nov-10Nov-11Nov-12
Nov-13Nov-14Nov-15Nov-16
Nov-17Nov-18Nov-19Nov-20
Nov-21

Daily-Current-Affairs-6-november-2017-Current-Affairs-Quiz-october-24-2017-Current-Affairs-Infographic