Current Affairs Quiz October 18 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz October 18 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz October 18 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz October 18 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 October 2017.

Question 1: Which state recently launched ‘Bhavantar Bhugtan Yojana’?
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chauhan inaugurated the ambitious ‘Bhavantar Bhugtan Yojana’ for the farmers of the state.

Question 2:Which ministry launched campaign on ‘Women for Women’?
A. Home Ministry
B. Human Resource Development
C. Women and Child Development
D. Labour Minsitry

Answer and Explanation

Answer: C

In an attempt to end gender bias in women against women, the Ministry of Women and Child development is undertaking an online campaign #IamThatWoman.

Question 3:With which country India recently signed pact to send interns for training ?
A. Japan
B. Russia
C. S Korea
D. Israel

Answer and Explanation

Answer: A

India has signed a Memorandum of Co-operation (MoC) with Japan to send youngsters there as technical interns for on the job training for a period of three to five years.

Question 4:China Communist Party’s conclave is being held in ___.
A. Shanghai
B. Gwongzu
C. Xiamen
D. Beijing

Answer and Explanation

Answer: D

> China’s Communist Party opened a twice-a-decade congress in Beijing to enhance President Xi Jinping’s already formidable powers over the world’s second-largest economy.

Question 5:Which has became the first institutional investor in the National Investment and Infrastructure Fund’s Master Fund?
A. Abu Dhabi Investment Authority
B. Washington DC Investment Authority
C. Jerusalem Investment Authority
D. Tokyo Investment Authority

Answer and Explanation

Answer: A

The Abu Dhabi Investment Authority became the first institutional investor in the National Investment and Infrastructure Fund’s Master Fund, with an investment of $1 billion.

Question 6:‘Hema Malini: Beyond the Dream Girl’ is authored by ____.
A. Hema Malini
B. Dharmendra
C. Ram Kamla Mukherjee
D. Barkha Dutta

Answer and Explanation

Answer: C

The biography has been penned by journalist turned writer Ram Kamal Mukherjee.

Question 7:Who won Man Booker Prize 2017?
A. Swaraj Paul
B. Arundhati Roy
C. Arvind Adiga
D. George Saunders

Answer and Explanation

Answer: D

US author George Saunders has won the 2017 Man Booker prize.

Question 8: Which country will host FIFA WC 2018 games?
A. US
B. UK
C. Russia
D. Brazil

Answer and Explanation

Answer: C

ISIS has released an image threatening to launch terror attacks during the 2018 FIFA World Cup in Russia.

Question 9:Who is India’s first Olympic swimmer, who recently passed away?
A. P Mukherjee
B. K Naidu
C. Shamsher Khan
D. Mohammad Khan

Answer and Explanation

Answer: C

India’s first Olympic swimmer Shamsher Khan passed away in Andhra Pradesh’s Guntur district, following prolonged illness.

Question 10:Who is the Author of “Lincoln in the Bardo”?
A. Boris Johnson
B. Sebastian Kurz
C. George Saunders
D. Kurt Schuschnigg

Answer and Explanation

Answer: B

George Saunders became only the second American writer to win Britain’s renowned prize, which was awarded for his first full length novel “Lincoln in the Bardo”.

Daily Current Affairs: 18 October

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for October-2017
Happy Learning!
Oct-1Oct-2Oct-3Oct-4
Oct-5Oct-6Oct-7Oct-8
Oct-9Oct-10Oct-11Oct-12
Oct-13Oct-14Oct-15Oct-16
Oct-17Oct-18Oct-19Oct-20
Oct-21Oct-22Oct-23Oct-24
Oct-25Oct-26Oct-27Oct-28
Oct-29Oct-30Oct-31

Daily-Current-Affairs-18-october-2017-Current-Affairs-Quiz-october-18-2017-Current-Affairs-Infographic