Current Affairs Quiz October 02 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz October 02 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz October 02 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz October 02 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 02 October 2017.

Question 1: Banwarilal Purohit has recently been appointed as the Governor of which state?
A. Maharashtra
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

With the appointment of Banwarilal Purohit, Tamil Nadu got a full-time governor after a gap of 13 months.

Question 2: In which state does the largest habitat for endangered one-horned rhinos situated?
A. Gujarat
B. Kerala
C. Madhya Pradesh
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: D

Kaziranga is the UNESCO declared world heritage site, the largest habitat for endangered one-horned rhinos is in Assam.

Question 3: International Day for Non-violence is observed on ___.
A. 2nd October
B. 5th October
C. 1st December
D. 1st October

Answer and Explanation

Answer: A

The International day of Non-violence is marked on 2nd October, the birth date of Mahatma Gandhi, leader of the Indian Independence movement and pioneer of the philosophy and strategy of Non-violence.

Question 4: Which country has been banned from weightlifting for one year?
A. India
B. China
C. Iraq
D. US

Answer and Explanation

Answer: B

Russia and China were among nine nations suspended from weightlifting competitions for up to 12 months after the International Weightlifting Federation retested samples from Beijing 2008 and London 2012 Olympics.

Question 5: Which automobile maker bagged EESL’s order for 10,000 e-vehicles?
A. Tesla
B. M&M
C. Nissan
D. TATA Motors

Answer and Explanation

Answer: D

Central government entity Energy Efficiency Services Limited (EESL), has awarded a contract to Tata Motors to procure 10,000 electric vehicles for government departments.

Question 6: 14th India-EU summit will be held in which city?
A. New Delhi
B. Paris
C. London
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Answer: A

14th India-European Union summit will be hold in New Delhi.

Question 7: Who got the 2017 Nobel Prize in Medicine?
A. Jeffrey C Hall
B. Michael Rosbash
C. Michael W Young
D. All of the Above

Answer and Explanation

Answer: D

American Scientist Jeffrey C Hall, Michael Rosbash and Michael W Young have been awarded the 2017 Nobel prize in Physiology or Medicine.

Question 8: Who won Malaysian Grand Prix 2017?
A. Sebastian Vettel
B. Max Verstappen
C. Michael Schumacer
D. Votteri Boltas

Answer and Explanation

Answer: B

Max Verstappen claimed the second victory of his career at the Malaysian Grand Prix.

Question 9: Which country recently banned wearing Burqa?
A. Pakistan
B. Iran
C. Austria
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: C

Austria’s law banning face veils such as burkhas or niqabs has come into effect from now.

Question 10: Rajghat is the entrancement of which leader?
A. Pt. Jawaharlal Nehru
B. Mahatma Gandhi
C. Rajeev Gandhi
D. Indira Gandhi

Answer and Explanation

Answer: B

Rajghat is the entrancement of Mahatma Gandhi.

Daily Current Affairs: 02 October

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for October-2017
Happy Learning!
Oct-1Oct-2Oct-3Oct-4
Oct-5Oct-6Oct-7Oct-8
Oct-9Oct-10Oct-11Oct-12
Oct-13Oct-14Oct-15Oct-16
Oct-17Oct-18Oct-19Oct-20
Oct-21Oct-22Oct-23Oct-24
Oct-25Oct-26Oct-27Oct-28
Oct-29Oct-30Oct-31

Daily-Current-Affairs-2-october-2017-Current-Affairs-Quiz-october-2-2017-Current-Affairs-Infographic