Current Affairs Quiz October 20 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz October 20 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz October 20 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz October 20 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 October 2017

Question 1: Which one of the following signed pact with Uttarakhand government to reconstruct Kedarnath Sites?
A. Tata Steels
B. JSW
C. Arcelor Mittal
D. L&T

Answer and Explanation

Answer: B

Sajjan Jindal-led JSW Group entered into a pact with the Uttarakhand government for reconstruction and restoration of some sites in the temple town of Kedarnath.

Question 2:Ranjit Kumar recently resigned from a post, he was ____.
A. Secretary of Home Ministry
B. Economic Advisor
C. Solicitor General
D. Vice-Chairman of NITI Aayog

Answer and Explanation

Answer: C

India’s second-most senior legal officer, Solicitor General Ranjit Kumar resigned citing personal reasons.

Question 3:Who won US Open badminton championship 2017?
A. H S Prannoy
B. P Sainath
C. Guruduttsai
D. P Kashyap

Answer and Explanation

Answer: A

H S Prannoy is the US Open Badminton Champion 2017.

Question 4:Which Cricket team tops ODI ranking according to latest ICC report?
A. England
B. India
C. Australia
D. S Africa

Answer and Explanation

Answer: D

The Indian cricket team lost their top One-Day International spot to South Africa in the latest team rankings released by International Cricket Council (ICC).

Question 5:Every year World Statistics day is celebrated on ___.
A. 20th October
B. 20th November
C. 20th September
D. 20th August

Answer and Explanation

Answer: A

At its 41st Session in February 2010, the United Nations Statistical Commission proposed celebrating 20th October as World Statistics Day every year.

Question 6:Mariana Rajoy is the Prime Minister of ____.
A. Portugese
B. Spain
C. Scotland
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: B

Mariana Rajoy is Prime Minister of Spain.

Question 7:New-born death is highest in which country?
A. Ethiopia
B. Pakistan
C. Nigeria
D. India

Answer and Explanation

Answer: D

India was accountable for 24 per cent of these new-born deaths, Pakistan accounted for 10 per cent, Nigeria 9 per cent, the Democratic Republic of Congo 4 per cent and 3 per cent of the deaths occurred in Ethiopia.

Question 8: What is the name of Military exercise between Russia and India?
A. Indra
B. Agni
C. Akasha
D. Vayu

Answer and Explanation

Answer: A

India and Russia began its first ten-day tri-service military exercise, Indra, that will see participation from all three services –the army, Air Force and Navy.

Question 9:Which Ministry got Swachh Bharat Inter-Ministry award?
A. Finance Ministry
B. Petroleum & Natural Gas Minsitry
C. HRD Minstry
D. Transport Ministry

Answer and Explanation

Answer: B

Ministry of Petroleum & Natural Gas (MoPNG) has been awarded with Swachh Bharat Inter-Ministerial Award by Minister of State, Ministry of Drinking Water & Sanitation Shri S.S. Ahluwalia.

Question 10:People of which state mark the start of a New Year a day after Diwali?
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: C

Gujaratis mark the start of a New Year a day after the Diwali.

Daily Current Affairs: 20 October

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for October-2017
Happy Learning!
Oct-1Oct-2Oct-3Oct-4
Oct-5Oct-6Oct-7Oct-8
Oct-9Oct-10Oct-11Oct-12
Oct-13Oct-14Oct-15Oct-16
Oct-17Oct-18Oct-19Oct-20
Oct-21Oct-22Oct-23Oct-24
Oct-25Oct-26Oct-27Oct-28
Oct-29Oct-30Oct-31

Daily-Current-Affairs-20-october-2017-Current-Affairs-Quiz-october-20-2017-Current-Affairs-Infographic