Current Affairs Quiz October 22 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz October 22 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz October 22 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz October 22 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 22 October 2017

Question 1: In which state PM Modi inaugurated RORO ferry?
A. Gujarat
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first phase of Ghogha-Dahej Roll on Roll off ferry service at Ghogha in Bhavnagar district in Gujarat.

Question 2:Which state has initiated to give sabbatical leaves to academics for establishing startups?
A. Karnataka
B. Assam
C. Kerala
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: C

Kerala government has given green signal to a proposal of the state Startup Mission to accord sabbatical leave to the faculty members of all colleges who intend to establish startup.

Question 3:Which state will host Global Ayurveda meet?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Madhya Pradesh
D. Telangana

Answer and Explanation

Answer: A

The Kerala State government will organise an international seminar and Ayurveda expo in Kochi in February next year.

Question 4:Belt and Road Initiative(BRI) is the initiative by which country?
A. S Africa
B. India
C. Pakistan
D. China

Answer and Explanation

Answer: D

China has urged India to participate in its Belt and Road Initiative(BRI), saying that it is ready to have in-depth communication to address the Indian concerns over the project.

Question 5:Who got world food prize 2017?
A. Bob Dole
B. Dr. Akinwumi Adesina
C. George McGovern
D. Muhammad Yunus

Answer and Explanation

Answer: B

Dr. Akinwumi Ayodeji Adesina, the President of the African Development Bank (AfDB), will be recognized as the 2017 World Food Prize Laureate.

Question 6:World’s first floating wind farm is located in ____.
A. Portuguese
B. Spain
C. Scotland
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: C

World’s first floating wind farm is in Scotland.

Question 7:Who received Blue Planet award 2017?
A. Jean Ziegler
B. Angela Davis
C. Hans Joachim
D. Hogo Chavez

Answer and Explanation

Answer: D

Environmental scientist Hans Joachim Schellnhuber has received Blue Planet Prize, world’s most prestigious award for pioneers in environmental science.

Question 8: Who won Macau Open Golf title?
A. Gaganjeet Bhullar
B. Tiger Woods
C. Anit Kumar
D. K Mishra

Answer and Explanation

Answer: A Gaganjeet Bhullar held his nerve to complete a wire-to-wire victory and lift his eighth Asian Tour title at the Macau Open.

Question 9:Who won Australian MotoGP 2017?
A. Marc Marquez
B. David Miller
C. Indrajeet M
D. Shane Mark

Answer and Explanation

Answer: A

Marc Marquez extended his world championship lead to 33 points with a commanding victory in a feisty Australian MotoGP at Phillip Island.

Question 10:Which is India’s first digital state?
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: D

Kerala is India’s first digital state.

Daily Current Affairs: 22 October

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for October-2017
Happy Learning!
Oct-1Oct-2Oct-3Oct-4
Oct-5Oct-6Oct-7Oct-8
Oct-9Oct-10Oct-11Oct-12
Oct-13Oct-14Oct-15Oct-16
Oct-17Oct-18Oct-19Oct-20
Oct-21Oct-22Oct-23Oct-24
Oct-25Oct-26Oct-27Oct-28
Oct-29Oct-30Oct-31

Daily-Current-Affairs-22-october-2017-Current-Affairs-Quiz-october-22-2017-Current-Affairs-Infographic