Current Affairs Quiz October 04 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz October 04 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz October 04 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz October 04 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 04 October 2017.

Question 1: In which state country’s first ITI for Divyangans(PH) will be functional?
A. Maharashtra
B. Assam
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Sabranand Sonwal, CM of Assam laid foundation stone of country’s first ever Industrial Training Institute(ITI) for the divyangans.

Question 2: Which state government launched mid-day meal for pregnant women?
A. Gujarat
B. Kerala
C. Madhya Pradesh
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: D

The Karnataka government launched the Rs.302crore Mathru Poorna Scheme, aimed at providing the free mid-day meals to pregnant and lacting women in rural areas.

Question 3: 2018 commonwealth games will be held in which country?
A. Australia
B. Japan
C. China
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

The 2018 Commonwealth Games will be held in Australia.

Question 4: With which country will India conduct first joint Tiger count?
A. Japan
B. Israel
C. Nepal
D. US

Answer and Explanation

Answer: C

India and Nepal will conduct joint Tiger censure in their national parks, forests and protected areas for the first time using a globally recognized method.

Question 5: Headquarter of WHO is in _____.
A. Melbourne
B. Geneva
C. Washington
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarter of World Health Organization (WHO) is in Geneva, Switzerland.

Question 6: Which football star recently auctioned his Ballon d’Or award?
A. Neymar
B. Suarez
C. Cristiano ronaldo
D. Lionel Messi

Answer and Explanation

Answer: C

Real Madrid and Portugal football star Cristiano Ronaldo has auctioned the replica of one of his four Ballon d’Or awards for a whopping 600,000 euros.

Question 7: Who has been appointed as the next Chairman of SBI?
A. Rajnish Kumar
B. Arundhati roy
C. Rajiv Kumar
D. Arvind Panagariya

Answer and Explanation

Answer: A

Rajnish Kumar, Managing Director of State Bank of India (SBI), was appointed the next chairman of the largest public sector bank SBI.

Question 8: RCom recently called off its merger with ____
A. Vodafone
B. Aircel
C. Telenor
D. Reliance Jio

Answer and Explanation

Answer: B

Shares of India’s Reliance Communications tumbled as much as 7.8% in early trade to an all-time low after the company scrapped a proposed merger of its wireless arm with rival Aircel, raising doubts about a debt-reduction plan.

Question 9: Global Entrepreneurship Summit 2017 will be held in ____.
A. Mexico
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. London

Answer and Explanation

Answer: C

The Global Entrepreneurship Summit will be held on November 28-30 at the Hyderabad International Convention Center in Hyderabad.

Question 10: Which country has launched biggest and most powerful nuclear icebreaker?
A. US
B. Japan
C. Russia
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: C

Russia has launched the world’s biggest and most powerful nuclear ice breaker ship in a bid to expand its strategic presence in the resource rich terrain of the Arctic.

Daily Current Affairs: 04 October

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for October-2017
Happy Learning!
Oct-1Oct-2Oct-3Oct-4
Oct-5Oct-6Oct-7Oct-8
Oct-9Oct-10Oct-11Oct-12
Oct-13Oct-14Oct-15Oct-16
Oct-17Oct-18Oct-19Oct-20
Oct-21Oct-22Oct-23Oct-24
Oct-25Oct-26Oct-27Oct-28
Oct-29Oct-30Oct-31

Daily-Current-Affairs-4-october-2017-Current-Affairs-Quiz-october-4-2017-Current-Affairs-Infographic