Current Affairs Quiz October 06 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz October 06 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz October 06 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz October 06 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 06 October 2017.

Question 1: Where is India Water Week 2017 going to be held?
A. Maharashtra
B. New Delhi
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

President Shri Ram Nath Kovind will inaugurate India Water Week – 2017 on October 10, 2017 in New Delhi

Question 2: Recently Government has set up High-Level committee for Water Management headed by ____.
A. Rajiv Kumar
B. Uma Bharti
C. Rajnish Kumar
D. Medha Patkar

Answer and Explanation

Answer: A

The committee will be headed by NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar.

Question 3: Who got Anna Politkovskaya Award 2017?
A. Baba Aamte
B. Nikhi Wagle
C. Arnab Goswami
D. Gauri Lankesh

Answer and Explanation

Answer: D

Journalist-Activist Gauri Lankesh, who was shot dead by unknown assailants recently, has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award.

Question 4: Who got 2017 Nobel Peace Prize Award?
A. Insaan
B. Kailash Satyarthi
C. ICAN
D. UN

Answer and Explanation

Answer: C

The International Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN) has been awarded the 2017 Nobel Peace Prize for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons.

Question 5: Headquarter of World Government Summit is in _____.
A. Melbourne
B. Dubai
C. Washington
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: B

World Government Summit is a Dubai headquartered International organization.

Question 6: Which country will be a guest country for World Government Summit’s upcoming gathering?
A. India
B. US
C. S Africa
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

The World Government Summit announced that India is a guest country in its upcoming gathering.

Question 7: Recently which Indian telecommunication giant got approval for merger with Tigo?
A. Bharti Airtel
B. R-Jio
C. Aircel
D. Vodafone

Answer and Explanation

Answer: A

Bharti Airtel has received Ghana’s National Communication Authority’s approval for the merger between Bharti Ghana (Airtel) and Millicom Ghana (Tigo).

Question 8: Every year World Space week is observed between _____
A. 5th September to 11th September
B. 4th October to 10th October
C. 5th October to 11th October
D. 4th September to 10th September

Answer and Explanation

Answer: B

In 1999, UN General Assembly declared that world space week will take place from 4th October to 10th October every year.

Question 9: Rashtiya Sanskrit Mahotsva will be held in ____.
A. Bengaluru
B. Guwahati
C. Ahmadabad
D. Kashi

Answer and Explanation

Answer: C

The “Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM)-2017” will be held from 7th to 9th October, 2017 in India’s 1st World Heritage City i.e Ahmadabad, Gujarat.

Question 10: The official mascot of FIFA U-17 World Cup 2017 is ___.
A. Khelao
B. Chimpa
C. Rora
D. Jeeto

Answer and Explanation

Answer: A

The official mascot of the FIFA U-17 World Cup India 2017 is a clouded leopard called Kheleo.

Daily Current Affairs: 06 October

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for October-2017
Happy Learning!
Oct-1Oct-2Oct-3Oct-4
Oct-5Oct-6Oct-7Oct-8
Oct-9Oct-10Oct-11Oct-12
Oct-13Oct-14Oct-15Oct-16
Oct-17Oct-18Oct-19Oct-20
Oct-21Oct-22Oct-23Oct-24
Oct-25Oct-26Oct-27Oct-28
Oct-29Oct-30Oct-31