Current Affairs Quiz October 09 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz October 09 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz October 09 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz October 09 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,  Daily Current Affairs Today 9 October 2017.

Question 1: Intensified Mission Indradhanush is related to ____.
A. Cleanliness
B. Vaccination
C. Open Defecation
D. Pollution Control

Answer and Explanation

Answer: C

Intensified Mission Indradhanush is related to vaccination of every child under two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered the routine immunisation program.

Question 2:Supreme Court recently banned fire crackers in ____.
A. Mumbai
B. Guwahati
C. Shimla
D. Delhi NCR

Answer and Explanation

Answer: D

The Supreme Court upheld its ban on sale of firecrackers in Delhi –NCR till November 1.

Question 3:____ panel has suggested government to remove words ‘Muslim’ from AMU, ‘Hindu’ from BHU.
A. University Grant Commission
B. Ministry of Human Resource Development
C. Ministry of Home Affairs
D. Ministry of Education

Answer and Explanation

Answer: A

A University Grant Commission’s panel has suggested the government to remove word ‘Muslim’ from Aligarh Muslim University and ‘Hindu’ from Banaras Hindu University to reflect their secular character.

Question 4:Which two countries recently suspended Visa services in a tit-for-tat move?
A. India-Pakistan
B. China-India
C. US-Turkey
D. US-Philippines

Answer and Explanation

Answer: C

The US mission in Turkey and subsequently the Turkish mission in the US have indefinitely suspended all non-immigrant visa services for travel between the two countries over security reasons.

Question 5:Nicolas Maduro is the Presidnet of ____.
A. Philippines
B. Hong-Kong
C. Ireland
D. Venezuela

Answer and Explanation

Answer: D

Nicolas Maduro is the President of Venezuela.

Question 6:Headquarter of UNESCO is in ____.
A. Paris
B. London
C. Washington
D. New York

Answer and Explanation

Answer: A

United Nations Educational Scientific and Cultural Organization(UNESCO) is Paris based International organization.

Question 7:Who has got Germany’s highest civilian honour ‘Cross of the Order of Merit’ 2017?
A. Malala Yousfzai
B. Rajesh Nath
C. Lakshmi Mittal
D. Gautam Adani

Answer and Explanation

Answer: B

Rajesh Nath, MD of VDMA India has been conferred the ‘Cross of the Order of Merit’, the highest civilian honour awarded to individuals for their services to Germany.

Question 8: Who won 2017 Nobel Prize in Economic Science??
A. Raghuram Rajan
B. Amartya Sen
C. Richard H Thaler
D. Oshomi Okuhama

Answer and Explanation

Answer: C

American economist Richard H Thaler has been awarded the 2017 Nobel Economic Sciences for his contribution to behavioural economics.

Question 9:Batteries used in Electric Vehicles are of ____ type.
A. Li-ion
B. Suplhur
C. Highly Neutralise Carbon Monoxide
D. None of these

Answer and Explanation

Answer: A

Generally batteries used in Electric Vehicles are Li-ion type.

Question 10:Who won China Open Title 2017?
A. Novak Djokovic
B. Rafael Nadal
C. Mahesh Bhupati
D. Andy Murray

Answer and Explanation

Answer: B

World No 1 Novak Djokovic won China Open title 2017 by defeating Nick Kyrgios.

Daily Current Affairs: 9 October

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for October-2017
Happy Learning!
Oct-1Oct-2Oct-3Oct-4
Oct-5Oct-6Oct-7Oct-8
Oct-9Oct-10Oct-11Oct-12
Oct-13Oct-14Oct-15Oct-16
Oct-17Oct-18Oct-19Oct-20
Oct-21Oct-22Oct-23Oct-24
Oct-25Oct-26Oct-27Oct-28
Oct-29Oct-30Oct-31

Daily-Current-Affairs-9-october-2017-Current-Affairs-Quiz-october-9-2017-Current-Affairs-Infographic