Current Affairs Quiz September 01 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz September 01 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz September 01 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz September 01 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 01 September 2017.

Question 1: Who has been appointed as Union Home Secretary?
A. Rajeev Meharishi
B. Rajeev Kumar
C. Amitabh Kant
D. Rajiv Gauba

Answer and Explanation

Answer: D

Rajiv Gauba on August 31 took charge as the Union Home Secretary after superannuation of incumbent Rajiv Mehrishi.

Question 2: Who has won Saraswati Samman award of 2016?
A. Harivanshrai Bachan
B. V V Shirwadkar
C. Mahabaleshwar Sail
D. K D Roy

Answer and Explanation

Answer: C

Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was presented with the Saraswati Samman 2016 for his Novel ‘Hawthan’.

Question 3: Who is the Chairman of NITI Aayog?
A. Narendra Modi
B. Rajeev Kumar
C. Arun Jaitley
D. Amitabh Kant

Answer and Explanation

Answer: A

PM Narendra Modi is the Chairman of NITI Aayog.

Question 4: Iraq is planning to restore its air services with which country?
A. India
B. China
C. Russia
D. S Africa

Answer and Explanation

Answer: C

Iraqi airways plans to resume flying between Baghdad and Moscow after 13-year break.

Question 5: International Hindu conference is being held in which country?
A. India
B. Mauritius
C. Bhutan
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: D

The three-day International Hindu Conference began with an aim of reinstating Kathmandu as the global capital of Hinduism.

Question 6: Which country recently banned its citizens from travelling to N Korea?
A. JS Korea
B. US
C. UK
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

The United States banned its citizens from travelling to N Korea months after death of an American student who had been imprisoned in the country for 17 months.

Question 7: Abu Bakr al-Baghdadi, who is likely to still be alive as per US, is the head of _____ terrorist Organization.
A. ISIS
B. Al-Quada
C. Boko Haram
D. Indian Mujjahidin

Answer and Explanation

Answer: A

Elusive Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi is probably still alive and likely hiding in the Middle Euphrates River Valley, a senior US general said.

Question 8: Sweden’s Saab will tie up with India’s____ Group to bid for a contract to make fighter aircraft in India.
A. Mahindra and Mahindra
B. Reliance Defense
C. Adani
D. Aditya Birla

Answer and Explanation

Answer: C

Sweden’s Saab will tie up with India’s Adani Group to bid for a contract to make fighter aircraft in India

Question 9: Which Indian won a Bronze medal at World Boxing Championships 2017 ?
A. Shiv Thapa
B. Vijendar Kumar
C. Marry Kome
D. Gaurav Bhiduri

Answer and Explanation

Answer: D

India’s Gaurav Bhiduri won a Bronze at the world Boxing championships after losing his semifinal bout against American Duke Rangan.

Question 10: Who has been appointed as the CAG of India?
A. Rajeev Meharshi
B. Ajoy Mehata
C. Rajeev Kumar
D. Bibek Deroy

Answer and Explanation

Answer: A

Retired Union Home secretary Rajiv Meharishi was appointed as Comptroller and Auditor General(CAG) of India.

Daily Current Affairs: 01 September

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for September-2017
Happy Learning!
Sept-1Sept-2Sept-3Sept-4
Sept-5Sept-6Sept-7Sept-8
Sept-9Sept-10Sept-11Sept-12
Sept-13Sept-14Sept-15Sept-16
Sept-17Sept-18Sept-19Sept-20
Sept-21Sept-22Sept-23Sept-24
Sept-25Sept-26Sept-27Sept-28
Sept-29Sept-30

Daily-Current-Affairs-1-september-2017-Current-Affairs-Quiz-september-1-2017-Current-Affairs-Infographic