Current Affairs Quiz September 18 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz September 18 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz September 18 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz September 18 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 September 2018.

Question 1: The only Marshal of IAF _____, passed away recently.
A. Arjan Singh
B. Subroto Mukharjee
C. Aspy Engineer
D. Om Prakash Mehra

Answer and Explanation

Answer: A

The sole Marshal of the Indian Air Force, Arjan Singh, passed away at the Army’s Research and Referral Hospital.

Question 2: Which is India’s first Payment Bank?
A. HDFC
B. Paytm
C. Airtel
D. Vodafone

Answer and Explanation

Answer: C

Airtel Payments Bank is India’s first Payment Bank.

Question 3: Recently India signed Open Sky agreement with which country?
A. S Korea
B. Pakistan
C. US
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: D

India and Japan signed an agreement that will allow their airlines to operate unlimited number of flight between two countries.

Question 4: Iron union is the Joint military exercise between US and _____.
A. Sri Lanka
B. India
C. UAE
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: C

The US and UAE’s ground forces had begun a joint military exercise in Abu Dhabi, as part of efforts to consolidate their bilateral relations and exchange training and Military expertise.

Question 5: Who is India’s permanent representative to the UN?
A. HL Dattu
B. Syed Akbaruddin
C. Kailsh Satyarthi
D. Francis Desouza

Answer and Explanation

Answer: B

India’s permanent representative to the UN is Mr. Syed Akbaruddin.

Question 6: Who won Singapore GP?
A. Valtteri Bottas
B. Lewis Hamilton
C. Sebastian Vettel
D. Michael Schumacher

Answer and Explanation

Answer: B

Lewsi Hamilton, Mercedes’ British F-1 Driver registered his 60th career win at the Singapore Grand Prix.

Question 7: India is considering to launch crypto currency named ____
A. Lakshmi
B. Dhawal
C. Rupee
D. Paisa

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian government is considering a proposal to introduce its own crypto currency ‘Lakshmi’ similar to Bitcoin.

Question 8: Bjarni Bendictsson recently resigned from his post, he was the Prime Minster of____.
A. Finland
B. Ireland
C. Iceland
D. Sweden

Answer and Explanation

Answer: C

Prime Minister of Iceland Mr. Bjarni Benedictsson has resigned from the post.

Question 9: Y C Modi, a senior IPS officer recently named as Chief of ____.
A. IB
B. UPSC
C. NIA
D. CBI

Answer and Explanation

Answer: C

Senior IPS officer Y C Modi has been named the Chief of the National Intelligence Agency(NIA).

Question 10: D/L (Duckworth Lewis) method is used in which game?
A. Hockey
B. Football
C. Cricket
D. Kabbadi

Answer and Explanation

Answer: C

Duckworth Lewis method is used in Cricket.

Daily Current Affairs: 18 September

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for September-2017
Happy Learning!
Sept-1Sept-2Sept-3Sept-4
Sept-5Sept-6Sept-7Sept-8
Sept-9Sept-10Sept-11Sept-12
Sept-13Sept-14Sept-15Sept-16
Sept-17Sept-18Sept-19Sept-20
Sept-21Sept-22Sept-23Sept-24
Sept-25Sept-26Sept-27Sept-28
Sept-29Sept-30

Daily-Current-Affairs-18-september-2017-Current-Affairs-Quiz-september-18-2017-Current-Affairs-Infographic