Current Affairs Quiz September 20 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz September 20 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz September 20 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz September 20 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 September 2020.

Question 1: Who has received ANR award 2017?
A. S S Rajamouli
B. Subroto Chattergee
C. Amir Khan
D. Amitabh Bacchan

Answer and Explanation

Answer: A

Vice President M Venkaiah Naidu felicitated film-maker S S Rajamouli with the prestigious ANR National Award.

Question 2: Who has been appointed as Brand Ambassador of Uttarakhand Swaccha Bharat Mission?
A. Preety Zinta
B. Amir Khan
C. Akshay Kumar
D. Virat kohli

Answer and Explanation

Answer: C

Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat announced the appointment of Akshay Kumar as the brand Ambassador of the Swachh Bharat Mission in the state.

Question 3: Which country will host ‘BIMSTEC’ disaster management exercise 2017?
A. S Korea
B. India
C. US
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

The first ‘BIMSTEC’ disaster management exercise will be conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) in Delhi.

Question 4: US opened its army base, recently, in which country?
A. S Korea
B. India
C. Japan
D. Israel

Answer and Explanation

Answer: D

The US army and Israel Defence Forces inaugurated a permanent US army base in Israel.

Question 5: Who invented the Rifle AK-47?
A. Alfred Nobel
B. Ruskin Kalashinkov
C. Mikhali Kalashinkov
D. Robert George

Answer and Explanation

Answer: C

Mikhali Kalashinkov invented Rifle AK-47.

Question 6: Which of the following business leaders is not in the list of Forbes’ 100 greatest living Business Minds list?
A. Lakshmi Mittal
B. Sunil Mittal
C. Ratan Tata
D. Vinod Khosla

Answer and Explanation

Answer: B

Ratan Tata, Lakshmi Mittal and Vinod Khosla are three Indians among the Forbes’ 100 Greatest Living Business Minds list.

Question 7: Which Indian Automobile maker rolled out first driver-less tractor in India?
A. Tata
B. Mahindra
C. Sonalika
D. John Deer

Answer and Explanation

Answer: B

Mahindra and Mahindra, an Indian automobile maker has showcased India’s first driverless tractor, which is expected to be available in market by 2018.

Question 8: Which is world’s biggest wealth fund?
A. Finland wealth fund
B. Ireland wealth fund
C. Iceland wealth fund
D. Norway wealth fund

Answer and Explanation

Answer: D

Norway’s sovereign wealth fund, the largest in the world reached value of $1tn.

Question 9: BCCI nominated ____ for Padma Bhusahn award of 2017.
A. Virat Kohli
B. MS Dhoni
C. Ajinkya Rahane
D. Rohit Sharma

Answer and Explanation

Answer: B

BCCI has nominated MS Dhoni for country’s third highest civilian award, the Padma Bhushan for his contribution to game.

Question 10: Where is International Yoga festival is being celebrated this year?
A. Uttarakhand
B. Maharashtra
C. Haryana
D. Jammu and Kashmir

Answer and Explanation

Answer: D

J&K governor N N Vhora inaugurated the second international Yoga Festival and International Yoga Sports Championship 2017.

Daily Current Affairs: 20 September

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for September-2017
Happy Learning!
Sept-1Sept-2Sept-3Sept-4
Sept-5Sept-6Sept-7Sept-8
Sept-9Sept-10Sept-11Sept-12
Sept-13Sept-14Sept-15Sept-16
Sept-17Sept-18Sept-19Sept-20
Sept-21Sept-22Sept-23Sept-24
Sept-25Sept-26Sept-27Sept-28
Sept-29Sept-30

Daily-Current-Affairs-20-september-2017-Current-Affairs-Quiz-september-20-2017-Current-Affairs-Infographic