Current Affairs Quiz September 25 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz September 25 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz September 25 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz September 25 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25 September 2017.

Question 1: Which state declared year 2017 as e-pragati year?
A. Maharashtra
B. Telangana
C. West Bengal
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

Andhra Pradesh Chief Minister Chndrababu Naidu declared the year 2017 as e-pragati year.

Question 2: Sports ministry recently recommended shuttler ____ for Padma Bhushan.
A. Sain Nehwal
B. K Shreekant
C. PV Sindhu
D. Pranoy

Answer and Explanation

Answer: C

Sports Ministry of India has recommended Olympic silver medalist PV Sindhu for Padma Bhushan award.

Question 3: DRUZBA is a joint military exercise between Pakistan and ____.
A. Russia
B. China
C. India
D. US

Answer and Explanation

Answer: A

The joint exercise DRUZBA 2017 between Special Forces of Pakistan and Russia armies started in Minralney Vody, Russia.

Question 4: Angela Merkel is the Chancellor of ____.
A. Vienna
B. France
C. Germany
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: C

Angela Merkel won 4th term as the chancellor in Germany elections.

Question 5: Which country is the leader in Nuclear energy rectors installation?
A. France
B. Germany
C. Finland
D. China

Answer and Explanation

Answer: D

China leads in Nuclear energy ractor installations with 20 reactors.

Question 6: Who has been appointed as CAG of India?
A. Ajay Tyagi
B. Rajiv Mehrishi
C. Arvind Subramanian
D. Subramanian Swamy

Answer and Explanation

Answer: B

Former Home Secretary Rajiv Mehrishi took over as the comptroller and auditor(CAG) of India.

Question 7: Who is owner of Reliance Industries?
A. Mukesh Ambani
B. Anil Ambani
C. Dhirubhai Ambani
D. Kokilaben Ambani

Answer and Explanation

Answer: A

Mukesh Ambani is the owner of Reliance Industries.

Question 8: Who has been choosen for the Van Hippel award in Material Research?
A. Andrew Walton
B. Raghunath Mashelkar
C. C N R Rao
D. Amartya Sen

Answer and Explanation

Answer: C

Eminent scientist, Professor C N R Rao has become the first Asian to be chosen for the prestigious Von Hippel Award for the immense contribution in materials research.

Question 9: Recently India won 5-match ODI series against ___.
A. New Zealand
B. Windies
C. Pakistan
D. Asutralia

Answer and Explanation

Answer: D

India defeated Australia by 5 wickets in the third ODI in Indore, taking 3-0 lead in the five match series.

Question 10: Which team ranks 1st in ODI and Test Cricket rankings?
A. India
B. Australia
C. S Africa
D. England

Answer and Explanation

Answer: A

Indian cricket team surged to the top of the ICC ODI ranking after defeating Australia in the 3rd ODI in Indore.

Daily Current Affairs: 25 September

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for September-2017
Happy Learning!
Sept-1Sept-2Sept-3Sept-4
Sept-5Sept-6Sept-7Sept-8
Sept-9Sept-10Sept-11Sept-12
Sept-13Sept-14Sept-15Sept-16
Sept-17Sept-18Sept-19Sept-20
Sept-21Sept-22Sept-23Sept-24
Sept-25Sept-26Sept-27Sept-28
Sept-29Sept-30

Daily-Current-Affairs-25-september-2017-Current-Affairs-Quiz-september-25-2017-Current-Affairs-Infographic