Current Affairs Quiz September 04 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz September 04 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz September 04 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz September 04 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 04 September 2017.

Question 1: Who is Petroleum and Oil minister of India?
A. Rajeev Meharishi
B. Dharmendra Pradhan
C. Radha Mohan Singh
D. Rajiv Gauba

Answer and Explanation

Answer: B

Dharmendra Pradhan is Petroleum and Oil minister of India.

Question 2: Roelt Oltman was recently sacked as a coach of the National team, he was
A. Footbal Coach
B. Volleyball Coach
C. Hockey Coach
D. Basketball Coach

Answer and Explanation

Answer: C

Hockey India sacked the head coach of the national hockey team, Roelant Oltmans.

Question 3: Who has won Italian Grand Prix?
A. Lewsi Hamilton
B. Valterri Bottas
C. Sebastian Vettel
D. Michael Schumacher

Answer and Explanation

Answer: A

Mercedes’ British formula One racer Lewis Hamilton won the Italian Grand Prix at Monza to take lead in in the F1 drivers’ championship title race for the first time this season.

Question 4: Who has been appointed as CEO of Novartis?
A. C K rao
B. K Gopalkrihsna
C. N P Swamy
D. Vasant Narsimha

Answer and Explanation

Answer: D

Drugmaker Novartis has named Indian origin Vasant Narsimha as Chief Executive Officer(CEO).

Question 5: Which media firm has bagged the media rights of IPL for next five years?
A. Set Max
B. Star Media
C. Fox TV
D. Sony Entertaiment

Answer and Explanation

Answer: B

Media and entertainment company Star India acqired the IPL’s global broadcasting and digital rights for a consolidated sum of 16,347.5crore (USD 2.55 billion) for a period of five years.

Question 6: Which of the following country is a member of BRICS?
A. Pakistan
B. S Korea
C. Australia
D. S Africa

Answer and Explanation

Answer: D

BRICS nations are Brazil, Russia, India, China and S Africa.

Question 7: Doris Leuthard is the president of which country?
A. Switzerland
B. Australia
C. Malaysia
D. Singapore

Answer and Explanation

Answer: A

Doris Leuthard is the president of Switzerland.

Question 8: Dhruv helicopter for Indian Army and Navy is build by:
A. Mahindra and Mahindra
B. Reliance Defense
C. HAL
D. Aditya Birla

Answer and Explanation

Answer: C

Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has signed a contract for 41 indigenously developed Dhruv Advanced Light Helicopters (ALH) for the Army and Navy.

Question 9: Which country recently started probe in Afghanistan for possible war crimes?
A. US
B. India
C. Australia
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: C

Australia’s Army has launched an investigation into possible war crimes committed by its force in Afghanistan between 2005 and 2016.

Question 10: According to RBI data, _______demonetized notes have returned to the system.
A. 98%
B. 99%
C. 93%
D. 96%

Answer and Explanation

Answer: B

RBI had earlier revealed that nearly 99% of the scrapped notes returned to the system.

Daily Current Affairs: 04 September

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for September-2017
Happy Learning!
Sept-1Sept-2Sept-3Sept-4
Sept-5Sept-6Sept-7Sept-8
Sept-9Sept-10Sept-11Sept-12
Sept-13Sept-14Sept-15Sept-16
Sept-17Sept-18Sept-19Sept-20
Sept-21Sept-22Sept-23Sept-24
Sept-25Sept-26Sept-27Sept-28
Sept-29Sept-30

Daily-Current-Affairs-4-september-2017-Current-Affairs-Quiz-september-4-2017-Current-Affairs-Infographic