## Percentages: Practice Exercise-2

**Question 1:** If 60% of A = ¾ of B then A : B is

(a) 9 : 20

(b) 20 : 9

(c) 4 : 5

(d) 5 : 4

### Answers and Explanations

**Question 2:** If 2/3 of A = 75% of B = 0.6 of C, then A : B : C is equal to

**(a)** 9 : 8 : 10

**(b)** 8 : 9 : 10

**(c)** 3 : 4 : 5

**(d)** 4 : 3 : 5

### Answers and Explanations

**Answers: (a) **

Given, 2/3 of A = 75% of B = 0.6 of C

(A x 2)/3 = (B x 75)/100 = (C x 6)/10

= 2A/3 = 3B/4 = 3C/5

Dividing by 6 (LCM of 2, 3 and 3)

A/9 = B /8 = C/10

∴A : B : C = 9 : 8 : 10

**Question 3:** Out of his income Mr Raj spends 20% on house rent and 70% of the rest on household expenditure. If he saves Rs 3600 per month, then his total income per month (in Rs) is

**(a)** 10000

**(b)** 15000

**(c)** 10500

**(d)** 12000

### Answers and Explanations

**Solution: (b)**

Let the total income of Mr Raj be Rs p

He spends 20% of income on house rent = 20% of p = (20/100) x p = 0.20p

Remaining income = (p – 0.2p)= Rs. 0.8p

Now he spends 70% of remaining 0.8p on household items, so he is left with 30% of 0.8p =

(30/100) x 0.8p = 0.24p

Given that 0.24p = 3600

Þ x = 3600/0.24 = Rs 15000

**Question 4:** Kishan spends 30% of his salary on food and donates 3% in a Charitable Trust. He spends Rs. 2310 on these two items, then total salary for that month is

**(a)** Rs 6000

**(b)** Rs 8000

**(c)** Rs 9000

**(d)** Rs 7000

### Answers and Explanations

**Solution: (d) **

Let the salary of Kishan be Rs. p.

Total expenditure in percentage = 30+3 =33%

According to the question, 33% of p = Rs 2310

p = (2310 x 100)/33 = Rs. 7000

**Question 5:** A saves 20% of his monthly salary. If his monthly expenditure is Rs 6000, then his monthly

savings is.

**(a)** Rs 1500

**(b)** Rs1800

**(c)** Rs1200

**(d)** Rs4800

### Answers and Explanations

**Solution: (a)**

If the monthly income of A is Rs. p, then

Saving = 20% of x and expenditure = 100 – 20 = 80% of p

Now, (p x 80)/ 100 = 6000 (given)

=> p = (6000 x 100)/80 = Rs. 7500

Savings = 7500 – 6000 = Rs 1500

### Percentages: The Complete Lesson

#### Table of Contents

**Concept Articles**

**Exercises**

**Tests**