Current Affairs Quiz January 3 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 3 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 3 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 3 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 January 2018

Question 1:How much power does India’s largest rooftop solar plant, commissioned by Tata Power Solar, produce?
A. 40 MW
B. 20MW
C. 12MW
D. 7MW

Answer and Explanation

Answer: C

Tata Power Solar commissioned a 12MW solar rooftop project in Amritsar, Punjab which is India’s largest rooftop solar plant.

Question 2:For how many years non-permanent members of UNSC are elected by the General Assembly?
A. 5 years
B. 4 years
C. 3 years
D. 2 years

Answer and Explanation

Answer: D

The UNSC has 15 members, of which five members are permanent while ten non-permanent members are elected for two-year terms by the General Assembly.

Question 3:Which part of Turkey uses “bird language”, whistle language, as a means of communication?
A. Northern Turkey
B. Southern Turkey
C. Eastern Turkey
D. Western Turkey

Answer and Explanation

Answer: A

This “bird language” is unusual and very efficient whistle language used as a means of communication by villagers in remote northern Turkey.

Question 4:Which is the fourth-largest ethnic group in Middle-East?
A. Armenians
B. Ajam
C. Levantines
D. Kurds

Answer and Explanation

Answer: D Kurds are the fourth-largest ethnic group in Middle-East.

Question 5:Where is the headquarter of HSBC located?
A. Rome
B. Berlin
C. London
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: C

HSBC headquarters are at London.

Question 6:Against which cricket team Colin Munro smashed a 47-ball ton and became the first cricketer to hit 3 centuries in T20I cricket?
A. India
B. England
C. Australia
D. West Indies

Answer and Explanation

Answer: D

New Zealand opener Colin Munro became the first cricketer to hit 3 centuries in T20I cricket after smashing a 47-ball ton against West Indies.

Question 7:What is the rank of G Sathiyan, India’s Highest Ranked player in ITTF?
A. 51
B. 50
C. 49
D. 48

Answer and Explanation

Answer: C

The current ranking of G Sathiyan is 49. He surpassed his compatriot Sharath Kamal who has 51st rank.

Question 8:Which country has allowed Yuan for Bilateral trade and Investment activities?
A. Pakistan
B. Afghanistan
C. Japan
D. N Korea

Answer and Explanation

Answer: A

Yuan for Bilateral trade and Investment activities allowed by Pakistan.

Question 9: Which state government has recently decided to impose fine on open defecation?
A. Uttar Pradesh
B. Maharashtra
C. Madhya Pradesh
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: B According to the rules framed by the state govt of Maharashtra, a spot fine of Rs.500 will be imposed on people found defecating in open.

Question 10:Where was India’s second largest rooftop solar plant commissioned by GAIL?
A. Uttar Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

GAIL commissions India’s second largest rooftop solar plant in Uttar Pradesh.

Daily Current Affairs: 3 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4

Daily Current Affairs 3 january 2018 Current Affairs Quiz january 3 2018 Current Affairs Infographic