Current Affairs Quiz January 5 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 5 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 5 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 5 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 January 2018

Question 1: Which city emerged as the cleanest city in Swachh Sarvekshan 2017?
A. Indore
B. Solapur
C. Ahmednagar
D. Tiruvananthpuram

Answer and Explanation

Answer: A

In Swachh Sarvekshan 2017, Indore emerged as the cleanest city while in Swachh Sarvekshan 2016, Mysuru had topped the list.

Question 2: Where is the SAARC secretariat based?
A. Delhi
B. Dhaka
C. Kathmandu
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal.

Question 3: Which country citizens form the Saudi Arabia’s largest expatriate community?
A. Nepal
B. India
C. Pakistan
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: B

Indians form the Kingdom’s largest expatriate community. Almost 32 lakh Indians live in Saudi Arabia.

Question 4: Which is the world’s second largest cryptocurrency?
A. Bitcoin
B. Zcash
C. Ethereum
D. Ripple

Answer and Explanation

Answer: D

Ripple became the world’s second largest cryptocurrency surpassing Ethereum.

Question 5: Who has been named as African footballer of 2017?
A. Mohamed Salah
B. Sadio Mane
C. Riyad Mahrez
D. Yaya Toure

Answer and Explanation

Answer: A

Mohamed Salah named as African footballer of 2017 while Sadio Mane is on the third rank.

Question 6: How many times Serena Williams has been a Grand Slam Champion?
A. 25
B. 24
C. 23
D. 22

Answer and Explanation

Answer: C

Serena Williams is 23 times Grand slam champion. She recently has withdrawn from the Australian Open 2018 edition of the tournament.

Question 7: About how much is the market capitalization of Ethereum?
A. 10 billion dollars
B. 50 billion dollars
C. 100 billion dollars
D. 1000 billion dollars

Answer and Explanation

Answer: C

Ethereum is the third largest cryptocurrency and now has a market capitalization of over $100 billion.

Question 8: How much military aid to Pakistan has been cut by US over its terrorist safe havens?
A. 255 million dollars
B. 550 million dollars
C. 1000 million dollars
D. 100 million dollars

Answer and Explanation

Answer: A

The US recently cut a 255 million dollars military aid to Pakistan over its terrorist safe havens.

Question 9: When will be the Union budget presented?
A. 1 Feb
B. 1 Mar
C. 1 Apr
D. 1 May

Answer and Explanation

Answer: A

Union budget will be presented on Feb 1. This will be the last full budget before polls.

Question 10: In which year the 39th National Games will take place?
A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2022

Answer and Explanation

Answer: D

39th National Games will take place in 2022. Meghalaya signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association(IOA) for hosting the 39th National Games in 2022.

Daily Current Affairs: 5 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6

Daily Current Affairs 6 january 2018 Current Affairs Quiz january 6 2018 Current Affairs Infographic