Current Affairs Quiz June 7 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 7 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 7 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 7 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 June 2017.

Question 1: Who among the following has been elected as Nepal’s new prime minister?

A. Khadga Prasad Oli
B. Pushpa Kamal Dahal
C. Sher Bahadur Deuba
D. Sushil Koirala

Answer and Explanation

Ans. B

Nepali Congress leader Sher Bahadur Deuba elected as Nepal’s prime minister for the fourth time. He has become the 40th Prime Minister of Nepal.The post of Prime Minister fell vacant after Maoist leader Prachanda resigned last month under a power sharing deal with the Nepali Congress leader.

Question 2: Which country has become NATO’s 29th member?

A. Slovenia
B. Slovakia
C. Montenegro
D. Macedonia

Answer and Explanation

Ans. C

Montenegro has formally become the member of NATO. The head Headquarters of NATO are in Brussels, Belgium. Full form: North Atlantic Treaty Organization.

Question 3: Which company has become India’s second most-valuable Pharmaceutical Company?

A. Aurobindo Pharma
B. Sun Pharma
C. Cadila Healthcare
D. Cipla

Answer and Explanation

Ans. C

Cadila Healthcare Ltd overtook Lupin Ltd to become India’s second most-valuable drugmaker. With a market capitalization of Rs 55,000.57 crore, Cadila is now behind only Sun Pharmaceutical Industries Ltd, which remains the most valuable Indian drug firm with a market capital of Rs1.23 trillion.

Question 4: As on June 7, 2017 RBI has kept Repo rate unchanged at

A. 6%
B. 6.25%
C. 6.50%
D. 6.75%

Answer and Explanation

Ans. B

The six-member Monetary Policy Committee of the Reserve Bank of India, headed by Governor Urjit Patel on June 7 kept the repo rate unchanged at 6.25%.

Question 5: Merger between Aadhar Housing Finance and which other company has been approved by NHB?

A. HDFC
B. Housing Urban Development Corporation
C. LIC Housing Finance
D. DHFL Vysya Housing Finance

Answer and Explanation

Ans. D

Proposed merger between Aadhar Housing Finance and DHFL Vysya Housing Finance has got the nod from housing finance regulator National Housing Bank.

Question 6: India and Spain have signed 7 agreements in what is the first visit by an Indian PM in how many years?

A.30
B.10
C.25
D.50

Answer and Explanation

Ans. A

India and Spain today signed seven agreements, including on cyber security and technical cooperation in civil aviation, during Prime Minister Narendra Modi’s visit to the European country. The last Prime Minister to visit Spain was Rajiv Gandhi 30 years ago in 1988.

Question 7: Which country to host 2017 board of governors meeting of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

A. South Africa
B. South Korea
C. Fiji
D. Hong Kong

Answer and Explanation

Ans. B

The second meeting is scheduled to be held for three days from June 16 in South Korea’s southern resort island of Jeju. This is the first the first time that the AIIB’s annual meeting is held outside China. The aim of AIIB is to promote economic development of the region by supporting major infrastructure projects.

Question 8: Archaeologists have found the remains of the Fugan Temple in which country?

A. China
B. Japan
C. Malaysia
D. Thailand

Answer and Explanation

Ans. A

Almost 1,000 years after it was lost, archaeologists have discovered a temple hidden in downtown Chengdu, China. The Fugan temple lasted from the Eastern Jin Dynasty (317-420) to the Southern Song Dynasty (1127-1279).

Question 9: Six countries of the Arab region have broken off diplomatic ties with which country?

A. Kuwait
B. Jordan
C. Oman
D. Qatar

Answer and Explanation

Ans. D

Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Egypt, Bahrain, Yemen and the Maldives say they are severing diplomatic relations with Qatar.The countries said they would halt all land, air and sea traffic with Qatar, eject its diplomats and order Qatari citizens to leave the Gulf states within 14 days.

Question 10: In which quarter of FY 2016-2017 did India lose its fastest growing major economy tag?

A. Q2
B. Q3
C. Q4
D. Q1

Answer and Explanation

Ans. C

India’s gross domestic product data has slumped to its lowest in more than two years in the March quarter, stripping the country of its status as the world’s fastest growing major economy. Annual economic growth at 6.1 percent in the January-March period was even lower than the lowest analyst estimate of 6.5 percent in a Reuters poll. Overall, the median forecast of 36 analysts was for a year-on-year growth of 7.1 percent.

Current Affairs Quiz June 7 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7